IT TheRestaurant 2 - шаблон joomla Форекс

 Ponudniki Poročnih Storitev 

prevozi porocni video porocno potovanje porocni kraji porocni licenje porocni prstani in nakit porocna fotografija porocna obleka in dodatki porocna torta porocna vabila porocna darila lepotni koticek organizacija poroke pogostitev in catering glasba in ples cvetje in dekoracija


INTERVJU O LJUBEZNI IN POROKI Z DR. ANO ARZENŠEK

Napisal

Ana Arzenšek je doktorica na področju psihologije, strokovnjakinja za psihologijo dela in organizacije, predsednica Strokovnega sveta pri Društvu psihologov Slovenije in praktikantka Transakcijske analize (teorije in svetovanja s področja komunikacije, medosebnih odnosov in osebne rasti) in psihološkega svetovanja. V prostem času svojo energijo sprošča v gorah,na kolesu, zadnjih nekaj let pa tudi ob praksi hatha joge. Z izjemno zanimivo sogovornico smo poklepetali o ljubezni, zakonu in medsebojnih odnosih. Želimo vam prijetno branje.

 1. Ljudje si s poroko obljubijo zvestobo, podporo in predanost, nov začetek. Pa vendar s seboj prinesemo tudi različne vzorce in navade iz otroštva in prejšnjega obdobja življenja. Kaj je po vašem mnenju potrebno, da se dva različna karakterja ujameta?

 Res je, ljudje v partnerski odnos prinesemo celotno prtljago prejšnjih odnosov in vzorcev odzivanja  iz otroštva. Pa vendar ti vzorci niso nekaj, kar ne bi mogli spremeniti z veliko potrpežljivosti in zavezanosti k spremembam. Mislim, da so za uspešno razmerje potrebni najmanj naslednji trije dejavniki. Prvi je komunikacija; partnerja se naj čim več pogovarjata o tem, kakšna pričakovanja imata do odnosa in do partnerja. To ljudje včasih napačno razumejo kot postavljanje pogojev in zahtev do zakonca, vendar sporočanje pričakovanj in sporazumevanje o pričakovanjih ne moremo enačiti s tem, saj pri postavljanju pogojev ali zahtev umanjka pripravljenost delanja kompromisov in izražanje spoštovanja do partnerja, torej drugih dveh dejavnikov uspešnih partnerskih odnosov. Ti dejavniki niso čarobna formula, kajti kaj takega ne obstaja. Čarobnih formul je toliko, kolikor je odnosov.

 2. Sreča je nekaj, po čemer vsi hrepenimo. Ali nam lahko partnerstvo prinese srečo ali je sreča odvisna od nas samih?

Drži oboje; vsak od nas je sam odgovoren za to, kakšna čustva bo doživljal, in nihče drug ne more biti odgovoren za moje čustvo. Čustva, ki jih doživljamo, so posledica naše presoje in navajenosti na doživljanje določenega čustva v določenih situacijah. Moj partner torej ne mre biti odgovoren za to, ker sem užaljena, jezna ali presrečna. Za ta čustva sem odgovorna sama na podlagi moje ocene situacije in na osnovi ocene, katero čustvo mi bo prineslo najbolj ugodne izide.

Obenem so psihološke raziskave pokazale, da so ljudje, ki so v partnerskem odnosu, v povprečju pomembno bolj zadovoljni z življenjem od samskih posameznikov in da so ljudje, ki so poročeni, v povprečju nekoliko bolj srečni od tistih, ki so v partnerskem odnosu, a niso poročeni. Poročeni so tudi v povprečju tudi nekoliko bolj zdravi in živijo dlje kot posamezniki brez partnerja. Lahko bi torej rekli, da je partnerstvo dejavnik sreče, pa tudi zdravja in dolgoživosti.

3. Naši dedki in babice so se po navadi poročali zelo mladi, v zakonu pa so skupaj praviloma ostali po načelu »dokler naju smrt ne loči«. Kako se vam zdi, da se današnje zveze razlikujejo od njihovih?

Tako kot na drugih področjih življenja je tudi na področju partnerskih odnosov prišlo v tem času do večjih sprememb, ki so posledica več dejavnikov. Ljudje so dvignili pričakovanja do svojega partnerskega odnosa in niso več pripravljeni vztrajati v partnerskem odnosu, ki jih ne osrečuje, saj želijo živeti kakovostno in izpolnjeno življenje. Pa vendar ima to tudi slabost – medtem ko sta dedek in babica stisnila zobe v primeru, ko se  jima je v odnosu zalomilo in sta bila prisiljena v iskanje bolj ali manj konstruktivnih rešitev za njun odnos, se danes včasih do partnerskega odnosa obnašamo kot potrošniki v supermarketu – če nam proizvod ne ustreza več, ga zamenjamo. Tudi v partnerskem odnosu smo pričeli iskati hitre rešitve, ki temeljijo na tem, da se nam kot posameznikom ne bi bilo potrebno naprezati in se prilagajati ter s tem osebnostno rasti  - kot posamezniki in posledično v odnosu. Problem so tudi napačna pričakovanja, ki jih imajo nekateri zakonci do pojmov zaljubljenost, ljubezen, partnerski odnos ali zakon.

4. Kako bi opredelili definicijo uspešnega zakona?

Definicij je verjetno toliko, kolikor je zakonov. Prav vsaka pa verjetno vsebuje naslednje besedne zveze: nenehen razvoj partnerjev in odnosa, spoštovanje, pogovor, potrpežljivost in zaupanje.

5. Kaj je po vašem potrebno in pomembno za srečno življenje v dvoje?

Sama si izpolnjenega partnerskega odnosa ne predstavljam brez igrivosti in humorja ali brez skladnih pričakovanj in interesov partnerjev. Ne verjamem v krilatico »Nasprotja se privlačijo«, vsaj ne v običajnem pomenu besede. Sama recimo rada potujem in ne predstavljam si imeti partnerja, ki bi bil zapečkar. Tudi spolnost je nepogrešljiva za srečno življenje v dvoje.

Več o Dr. Ani Arzenšek i njenem delu lahko izvesta na psiholoskosvetovanje.webs.com

Prijavite se za komentiranje

Posebna ponudba

x
Vpiši svoje podatke:
Vpiši svoje podatke in poslali ti bomo Poročni Planerček, da bo tvoje planiranje najlepšega dne res sproščeno.