IT TheRestaurant 2 - шаблон joomla Форекс

 Ponudniki Poročnih Storitev 

prevozi porocni video porocno potovanje porocni kraji porocni licenje porocni prstani in nakit porocna fotografija porocna obleka in dodatki porocna torta porocna vabila porocna darila lepotni koticek organizacija poroke pogostitev in catering glasba in ples cvetje in dekoracija


KAJ POTREBUJETA ZA CERKVENO POROKO

Napisal

Pred cerkveno poroko bosta morala pravočasno urediti nekaj formalnosti.

Kadar se poroči par (oba katoličana z zakramenti) iz iste župnije v domači cerkvi so formalnosti minimalne in preproste. Kadar pa se poroča par iz različnih držav ali katoličan z nekrščenim pa zna biti bolj zapleteno. Najbolje je, da se nekaj mesecev prej pozanimata katere papirje bosta potrebovala za cerkveno poroko. 

PRIPRAVA NA ZAKON

Priprave na zakon naj bi se par udeležil vsaj pol leta pred poroko. Obstajajo več različic priprav na zakon, od kratkih priprav, ki se odvijajo preko vikenda ter tečaji s sobotnimi in tedenskimi večernimi srečanji med delavnikom. Daljše različice priprave na zakon trajajo od oktobra do junija. Če sta na tesnem s časom lahko izbereta tudi e-pripravo na zakon, ta opcija je ponavadi plačljiva. Pri izbiri vama lahko pomaga tudi vajin izbrani duhovnik.

REZERVACIJA TERMINA IN IZBIRA DUHOVNIKA

Za rezervacijo termina ni posebnih pravil. Vendar pa je vseeno smiselno rezervirati datum dovolj zgodaj, da se vama ne zgodi, da bi na vajin želen dan bil termin že rezerviran. Še posebej, če se bosta poročila v poletnih mesecih je smiselno rezervirati termin že na začetku leta.

Cerkvena poroka praviloma poteka v prostorih, namenjenih za bogoslužje- v cerkvi. Po tradiciji bi se naj par poročil v domači župniji neveste, vendar pa lahko izbereta za poroko katerokoli cerkev v drugi župniji.

Izbereta lahko kateregakoli duhovnika. V primeru, da duhovnik ni v župniji, v kateri se želita poročiti, mu mora domači duhovnik odobriti, da lahko opravi obred v cerkvi njegove župnije.  Ponavadi ni s tem nobenih težav, z duhovnikom pa se dogovorita tudi ali želita samo poročni obred ali pa tudi poroko z mašo.

Poročna priča je lahko kdorkoli in ni potrebno, da je priča katoliške vere, ampak mora biti pravno sposobna oseba.

ZAPISNIK PRED POROKO

Zapisnik pred poroko ima velik pomen, saj gre za ključni formalni dogodek pred poroko.  Namen zapisnika je, da se evidentirajo vsi dokumenti in uradni podatki, potrebni za poroko. Obenem  vaju zapisnikar še enkrat opozori in seznani z bistvenimi značilnostmi cerkvenega zakona, ki ga bosta sklenila. S svojim podpisom potrdita, da sta bila seznanjena z vsemi podatki in da potrjujeta vse zapisane podatke.

Ni potrebno, da zapisnik opravi duhovnik, ki vaju bo poročil. Opravi ga lahko duhovnik v vajini domači župniji. Ta dokument vama potem omogoča, da se lahko poročita v kraju, kjer sta se dogovorila. Najpomembnejši dokument, ki ga potrebujeta za zapisnik je krstni list, saj le ta dokazuje, da ste krščeni in da še niste bili cerkveno poročeni.  Torej če delata zapisnik v župniji, ki vama ni domača, morata najprej v domači župniji pridobiti krstni list in ga prinesti s seboj za ureditev zapisnika.

V kolikor ste bili krščeni v tujini, se pozanimajte ali je potreben uradno overjen prevod krstnega lista, ki ne sme biti starejši od 6 mesecev. Na zapisnik morata zraven krstnega lista prinesti tudi potrdilo o opravljenem programu priprave na zakon ter podatke o vajinih pričah. Zapisnik je dobro opraviti najkasneje en mesec pred datumom poroke.
Če se poročata katoličan z nekrščenim, mora nekrščeni tudi dokazati, da še ni poročen. Na civilnem matičnem uradu pridobi samski list, potrebna pa je tudi potrditev dveh prič. Poroka katoličana z nekrščenim je prej izjema kot praksa in pod pogojem, da nekrščeni ne bo oviral verske vzgoje otrok, krščeni pa mora biti s te seznanjen, za kar oba podpišeta posebno izjavo.  Na podlagi tega pridobita dovoljenje za cerkveno poroko.

SEZNAM PRIPRAV NA ZAKON PO ŠKOFIJAH

Priprava na zakon v Ljubljani:

Priprava na zakon v Mariboru:

Priprave na zakon v Celju:

Priprave na zakon na Primorskem:

Priprave na zakon v Novem mestu:

Priprave na zakon na Gorenjskem:

Priprave na zakon v Prekmurju in Pomurju:

E-priprava na zakon pri zavodu Iskreni.net

Najina pot- šola za zakon

Več iz te kategorije: ODKRIJ SVOJ POROČNI STIL »
Prijavite se za komentiranje

Posebna ponudba

x
Vpiši svoje podatke:
Vpiši svoje podatke in poslali ti bomo Poročni Planerček, da bo tvoje planiranje najlepšega dne res sproščeno.